"Över 2.000 svenska forskare" i upprop: Kräver tuffare tag mot smittan

Publicerad 25 mars 2020 kl 13.13

Inrikes. En grupp professorer vid Karolinska institutet och Chalmers har startat en namninsamling för att förmå regeringen att omedelbart vidta åtgärder mot spridningen av covid-19. Över 2.000 forskare från svenska universitet och lärosäten uppges redan ha skrivit under.

Gilla artikeln på Facebook

"Vi som skriver under detta öppna brev anser att den svenska regeringen omedelbart måste vidta åtgärder för att följa Världshälsoorganisationens (WHO) rekommendationer. Åtgärderna skall syfta till att kraftigt begränsa kontakten mellan människor i samhället samt att kraftigt öka kapaciteten att testa personer för Covid-19 infektion."

Så står det i uppropet, som skrivits av fem professorer vid Karolinska institutet samt en professor vid Chalmers och Göteborgs Universitet.

I Sverige har kontroversiella Folkhälsomyndigheten beslutat att endast personer som är i behov av sjukhusvård eller misstänkt smittad vårdpersonal ska provtas för covid-19. Men enligt professorerna är ökad testning nödvändigt:

"Det är en förutsättning för att kunna fatta väl underbyggda politiska beslut på kort sikt och för att understödja sjukvården. Dessutom är testning mycket viktig för att man på sikt ska kunna skaffa sig ett underlag för att bedöma en lämplig tidpunkt när vi kan lyfta restriktioner och därmed minimera skadan på ekonomin. Kvaliteten av dataunderlag är avgörande, eftersom det avgör de statistiska modellernas värde."

Erfarenheten från Kina och Sydkorea bekräftar att dessa åtgärder är viktiga och har effekt, enligt uppropet:

"Åtgärderna måste komma på plats så fort som möjligt, precis som nu sker i våra europeiska grannländer. Vårt land skall inte vara ett undantag från arbetet att bromsa pandemin. Att låta smittan härja fritt och på så sätt kunna skapa en flockimmunitet, på samma sätt som uppstår vid en influensaepidemi, har lågt vetenskapligt stöd. Vi kan fortfarande påverka virusets framfart. Vi vill att regeringen agerar nu!"

Pressen på regeringen och Folkhälsomyndigheten blir allt hårdare från forskarvärlden. Igår krävde 14 forskare, bland annat Björn Olsen och Joacim Rocklöv, i en debattartikel i Dagens Nyheter att Folkhälsomyndigheten förklarar bakgrunden till Sveriges avvikande strategi mot coronaviruset.


Nya Sverigebilden

Den politiska korrektheten har sprängt alla gränser, enligt danska profilen. "Krävs fackmän inom psykiatrin" för att beskriva det politiska tillståndet i Sverige.0 Plus

Missar aldrig chansen att utmåla oss som monster. Kultförfattaren Jim Goad förklarar hur vi hamnat här.0 Plus

Nyheter från förstasidan

Tack vare snabba åtgärder: Österrike kan öppna samhället och "lämna krisen"

Ljusningar i länder som slog hårt mot viruset. Kurz säger att man "förhindrade det värsta" tack vare sina tuffa restriktioner.0 

Ekonominyheter

Ingves krislån kan leda till personlig konkurs

Okänd fälla hotar styrelseledamöter i aktiebolag.. Svensk lagregel gör det omöjligt låna till kostnader i en kris.0 

Antiwar.com

Utrikespolitiska nyheter med fokus på icke-interventionism.

Fria Tider: Ännu inte för sent. En kort men total nedstängning kostar minst, både i kronor och människoliv.0 

Vetenskap

Svenskar vistas utomhus 43 procent mer än vanligt. Överläkare: 70-åringar "som trotsiga tonåringar".0 Plus

Professorn: "Stäng ner samhället nu". Folkhälsomyndighetens strategi fortsätter sågas.0 

Kultur

Jonas Gardell fortsätter turnera – pressar ner åhörarna till 499. Stenrike vänsterkomikern får hård kritik för coronadraget.0